Yrittäjyys: onko tuotteellesi tarvetta kohdemarkkinoilla?

Mitä on markkinoiden validointi?

Markkinoiden validointi on prosessi, jossa määritetään, onko tuotteellesi tarvetta kohdemarkkinoilla. Liiketoimintaideasi validoinnin avulla voit kohtuudella ennustaa, ostavatko ihmiset tuotteesi tai palvelusi ja onko liiketoimintasi kannattavaa.

On tärkeää validoida ideasi yrittäjyysprosessin alkuvaiheessa, jotta et tuhlaa aikaa ja resursseja sellaisen tuotteen luomiseen, joka ei sovi yritykselle. Markkinavalidoinnin varmistaminen voi myös herättää luottamusta sijoittajien, joukkorahoittajien ja pankkien keskuudessa, jotka harkitsevat startup-yrityksesi rahoittamista.

Käymällä läpi liikeideasi validointiprosessin voit saada syvällisemmän käsityksen siitä, miten tuotteesi vastaa tai ei vastaa kohdeasiakkaidesi kipupisteisiin. Saamasi näkemykset voivat auttaa sinua luomaan tarjouksen, joka ei ainoastaan vastaa markkinasegmenttisi tarpeisiin, vaan myös tuo sinulle ensimmäiset maksavat asiakkaat.

5 vaihetta markkinoiden validoinnin määrittämiseksi

1. Kirjoita ylös tavoitteet, oletukset ja hypoteesit

Yrityksesi tavoitteiden kirjoittaminen ylös on ensimmäinen askel markkinavalidoinnissa. Visiosi artikulointiprosessi voi valaista mahdolliset oletuksesi ja antaa lopputavoitteen.

Kysy itseltäsi:

  • Mikä on tuotteeni arvo?Kuka on kohdeyleisö, ja mitä oletuksia olen tehnyt heistä?
  • Mikä erottaa tuotteeni olemassa olevista tuotteista?
  • Mitä hypoteeseja minulla on tuotteestani, hinnoittelusta ja liiketoimintamallista?
  • Näihin kysymyksiin vastaaminen voi auttaa sinua viestimään tuotteesi arvosta ja erottautumistekijöistä sekä paljastamaan tekemäsi oletukset ja hypoteesit, joita ei ole vielä testattu ja todennettu.

2. Arvioi markkinoiden koko ja osuus

Ennen kuin etenet yrityksesi kanssa, arvioi kohdemarkkinoidesi koko ja osuus niistä, jotka voit mahdollisesti valloittaa. Näin voit arvioida yrityksesi potentiaalia ja perustella sen käynnistämisen.

Verkkokurssilla Entrepreneurship Essentials Harvard Business Schoolin professori William Sahlman havainnollistaa tätä ajatusta patjojen vähittäismyyjä Casperin avulla. Vuonna 2014 Casperin perustajat arvioivat tuotteensa markkinakokoa vertaamalla sen erottavia tekijöitä laajempiin markkinoihin. Casperin kohdalla näitä erottavia tekijöitä olivat muun muassa sen verkkoliiketoimintamalli, 100 päivän palautusikkuna ja sen patjoissa käytetty viskoelastinen vaahtomuovi.

Perustuen tuon ajan patjamarkkinoita koskeviin tilastoihin – kuten vuosittain myytyihin yksiköihin, vaahtomuovipatjojen osuuteen markkinoista ja verkkokauppaa harjoittavien patjakauppiaiden lukumäärään – Casperin perustajat rajasivat, mihin segmentteihin heidän olisi tähdättävä, ja päättelivät, että he voisivat omistaa muutaman prosenttiyksikön patjojen kokonaismarkkinaosuudesta.

Tee tämä harjoitus kohdemarkkinoillesi. Tutki samankaltaisten tuotteiden osalta myyntitietoja, nykyisten valmistajien lukumäärää ja osuutta sekä sitä, mikä on segmenttisi prosenttiosuus kokonaismarkkinoista. Määrittele, missä kohtaa tuotetta tuotteesi sijoittuu markkinoille, ja arvioi, kuinka suuren osan markkinoista yrityksesi voisi omistaa.

3. Tutki aiheeseen liittyvien termien hakumäärää

Toinen tapa arvioida liikeideasi markkinakelpoisuutta on tutkia tuotteeseesi tai toiminta-ajatukseesi liittyvien termien kuukausittaista hakumäärää. Kun kuluttajat tarvitsevat tuotetta tai palvelua, he käyttävät usein hakukonetta nähdäkseen, mitä markkinoilla on tarjolla.

Kuukausittaisia hakuvolyymeja voi tarkastella monien resurssien, kuten Mozin, avulla. Casperin tapauksessa siihen liittyvä hakusana voisi olla ”vaahtomuovipatja”. Mozin mukaan termi kerää yli 11 500 kuukausittaista hakua, mikä osoittaa, että tuotteelle on kysyntää.

Jos tuotteesi ympärillä ei ole paljon hakuvolyymia, käytä termejä, jotka ilmaisevat asiakkaiden aikomuksia. Jos esimerkiksi suunnittelet patjan, joka on valmistettu uudesta, erityisen tukevasta materiaalista, voisit tutkia, kuinka moni etsii hakusanoilla ”paras patja alaselkäkivusta kärsiville”. Mozin tietojen mukaan kysely tuottaa 240 kuukausittaista hakua.

Tämäntyyppinen hakuvolyymi pidemmälle, erityiselle kyselylle ei ole mitätön. Itse asiassa sitä voidaan käyttää vahvistamaan olettamustasi, että tuotteellesi on tarvetta.

4. Suorita asiakkaiden validointihaastattelut

Haastattelujen tekeminen kohdemarkkinasegmenttisi kanssa voi olla tehokas tapa saada tietoa tuotteesi potentiaalista. Tähän aloitteeseen voi kuulua markkinatutkimusyrityksen palkkaaminen fokusryhmien toteuttamista varten, verkkokyselyn lähettäminen tai yksinkertaisesti keskustelun pyytäminen jonkun kanssa.

Kysy potentiaalisilta asiakkailta heidän motiiveistaan, mieltymyksistään, tarpeistaan ja tuotteista, joita he tällä hetkellä käyttävät. Palaa markkinoiden validointiprosessin ensimmäisessä vaiheessa luomasi luetteloon ja muotoile tekemäsi oletukset tai hypoteesit kysymyksiksi haastateltavillesi. Ole avoin saamallesi palautteelle ja tallenna se tulevaa käyttöä varten.

Palautteesta voi käydä ilmi, että tuotteesi ei ole vahvasti markkinavalidoitu, jolloin voit käyttää sitä tarjontasi parantamiseen ja markkinavalidointiprosessin toistamiseen.

5. Testaa tuotetta tai palvelua

Kun olet todennut, että tuotteellesi on tilaa markkinoilla, varmista, että annat maailmalle mahdollisimman hyödyllisen ja intuitiivisen version siitä. Voit saavuttaa tämän alfa- ja beta-testien avulla.

Alpha-testauksessa sisäiset työntekijät testaavat tuotetta vaiheittain. Alpha-testauksen tarkoituksena on poistaa tuotteessa olevat virheet, ongelmat tai erityispiirteet ennen kuin se on ulkopuolisten käyttäjien saatavilla.

Beetatestauksessa tuotetta testaa rajoitettu joukko oikeita, ulkopuolisia käyttäjiä, joiden tehtävänä on nimenomaan tunnistaa ongelmat. Ohjelmiston tai sovelluksen tapauksessa beta-testaus voi olla yleisölle avointa, ja käyttäjille ilmoitetaan, että testattava versio on keskeneräinen.

Tuotteen testaaminen todellisilla käyttäjillä voi osoittautua korvaamattomaksi, kun arvioidaan tuotteen kelpoisuutta markkinoilla. Jos markkinoilla on tarve, mutta tuotteesi on viallinen, monimutkainen tai vaikeakäyttöinen, asiakkaat saattavat valita kilpailijan tarjouksen. Beetatestaajilta saamasi palaute voi auttaa sinua hyödyntämään asiakkaiden tarpeita paremmin ja vastaamaan niihin.



Linkkejä:
10 uskomatonta tapaa rikastua
10 erilaista tapaa tienata kotoa käsin
Haluatko tienata lisää rahaa kotoa käsin?
Kuinka tienata rahaa netissä?
Kaipaatko lisätuloja?
Mistä rahaa nopeasti?